Statistika se ukvarja z zbiranjem in urejanjem podatkov. Podatki se pridobivajo s pomočjo različnih anket, vprašalnikov in sistematičnega pridobivanja podatkov. Nato jih je treba urediti, obdelati in iz njih dobiti koristne informacije. Če smo pozorni, lahko opazimo, da smo v vsakdanjem življenju obkroženi s statistiko. Koliko prebivalcev ima Slovenija? Kakšna je verjetnost, da doživimo prometno nesrečo, če se usedemo v avto in kakšna je verjetnost, da strmoglavi letalo, s katerim se peljemo? Kakšna je rodnost v naši vasi ali mestu? Kakšna je povezava med kajenjem in različnimi vrstami raka? Vse to so vprašanja, na katera nam da odgovor statistika oziroma ljudje, ki se s statistiko ukvarjajo.

Kaj pa fizika? Definirana je kot znanstvena veda o naravi. To pomeni, da je praktično vse, kar se dogaja okrog nas, na nek način fizikalen proces. Gravitacija, letenje ptic, padanje dežja, veter, strela in grom, mavrica, zavorna pot avtomobila, širjenje svetlobe in zvoka, celo čas je vključen v pojme, ki jih preučuje fizika.

Katera od teh dveh ved je torej za naše življenje bolj pomembna? Težko je reči. Fizika je tako zelo vključena v potek življenja, da jo dostikrat uporabljamo povsem nezavedno, na primer ko igramo biljard in na hitro ocenimo, kako močno in pod kakšnim kotom moramo s palico udariti kroglo, da se bo odkotalila v luknjo. Na drugi strani pa so statistični podatki pomembni, da se laže odločamo, in da imamo malo širši pregled nad različnimi stvarmi. Kljub vsemu pa moramo biti predvsem do statistike zelo kritični, saj je ni težko zlorabiti in prikazati podatke tako, da ustrezajo predvsem enemu ponudniku določenih storitev…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation