Klime praviloma ne škodijo
Letošnje poletje se je povečala prodaja manjših klimatskih naprav, primernih za gospodinjstva – Stanovalci blokov morajo pred montažo pridobiti soglasje
Ljubljana – »Vročina lahko ubija, ne klimatske naprave,« . Kot je pojasnil, prevelike temperaturne razlike resda niso dobrodejne za organizem, zato marsikdo tarna zaradi prehlada ali bolečin v sklepih, toda to so posledice, ki jih čutijo zgolj posamezniki. Druga nevarnost, ki so jo v preteklosti lahko povzročile klime, pa je legionela, toda novejše naprave, zlasti tiste v stanovanjih, delujejo povsem drugače, zato je tudi ta nevarnost izginila,.
Prodaja klimatskih naprav se je v zadnjih dveh letih zlasti v gospodinjstvih bistveno povečala. Natančnih podatkov, koliko zasebnikov se je letos odločilo za nakup, sicer nismo dobili (za to je namreč še prekmalu, trdijo na statističnem uradu), toda prodajalci pravijo, da za približno polovico več kot lani. Največ klim so prodali junija, ko so prebivalce presenetili prvi vroči dnevi: »Vročina je ljudi prisilila v nakup. V tem primeru se ne ozirajo na kakovost naprav, temveč je najpomembnejši dejavnik čim nižja cena,»  Po njegovih besedah so to naprave, ki porabijo za od 2,5 do 3 kilovatne ure hlajenja eno kilovatno uro električne energije, kar ponavadi zadošča za stanovanja, ki niso povsem na sončni legi in nimajo večjih napak v izolaciji. Stanejo približno 100 evrov, v zadnjih letih pa je cena zaradi večjega povpraševanja (in ponudbe) bistveno upadla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation