Marsikateri ljubitelj avtomobilov bo povedal, da platišča dajo videzu avta tisto piko na i. Če so platišča lepa, je lahko tudi kakšen cenejši avto videti dražji in boljši. In danes se lahko kupijo tudi zelo lepa platišča, takšna, kakršnih se nekoč ni dobilo. Izbira je zelo velika, zato boste, če se odločate za nakup novih, imeli na voljo številne možnosti. Od enobarvnih do večbarvnih variant ter drugih zelo zanimivih oblik, ki vas bodo gotovo navdušile. Če kupujete nova platišča, pa je v prvi vrsti zelo pomembno, da izberete pravo velikost.

Prava velikost platišča

Platišča so na voljo v različnih stilih in variantah. Imajo različno število odprtin, ki so razporejene na različne načine, ter so v ponudbi trgovin z avtodeli na razpolago v raznolikih barvah – srebrni oziroma kovinski, črni ter drugih. Ne glede na stil, ki ga izberete, se morajo kupljena platišča prilegati vašemu vozilu in pnevmatikam, ki so nameščene na njem. Oznake za platišča znajo biti marsikdaj precej nejasne, zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj napotkov, kaj vse te oznake pravzaprav pomenijo. Tako boste lažje izbrali prava platišča za vaš avto v primerni oziroma ustrezni velikosti. Torej takšna, ki se bodo resnično dobro prilegala in bodo zares polepšala vaš avtomobil.

O oznakah avtomobilskih platišč

Če kupujete nova platišča, ste verjetno že kdaj pregledovali spletne trgovine za nova platišča in pri tem naleteli na nenavadne oznake. Nenavadne so samo v primeru, če ne veste, kaj oznake sploh pomenijo. Vsak model ima namreč specifične lastnosti, zaradi katerih je za določena kolesa oziroma vozila primeren, za druga pa ne. Sicer pa je razlaga vseh teh oznak, ki jih običajno ne poznamo najbolje, v resnici precej enostavna, če vemo, kaj pomeni posamezen del oznake. Oznake za platišča pomenijo različne dimenzije, in sicer nam povejo:

    • velikost oz. premer platišča,

    • ET,

    • J oz. širina platišča,

    • premer centrirne odprtine in

  • število in razporeditev vijakov.

Velikost v colah in širina

Velikost platišča pomeni velikost njegovega premera. Bodite pozorni na to, da so mere običajno podane v colah. To pomeni, da je 1 cola oziroma 1´´ = 25,4 mm. Širina platišča je označena s črko J, pomeni pa širino kolesa, na katerega se lahko izbrani model platišča namesti. Oznaka ET označuje razdaljo med središčno črto širine platišča in njegovim robom, ki vozilo nalega. Ta mera je še posebej pomembna pri nakupu novih koles, saj lahko napačne mere precej negativno vplivajo na varno vožnjo. Zato je zelo pomembno, da pred nakupom dobro preverite dimenzije koles in novih platišč, ki se morajo seveda ujemati. Le tako se bodo platišča dobro prilegala.

Napačne mere niso vedno konec sveta

Tudi premer centrirne odprtine je zelo pomemben podatek pri nakupu novega platišča. Če je odprtina prevelika, se lahko sicer vanjo vgradijo dodatni centrirni obroči, ampak to delo naj opravijo strokovnjaki, saj lahko drugače pride do tresenja volana. Najlažje pa je, če že kupimo platišča, ki so pravih dimenzij za naše avto pnevmatike oziroma kolesa.

Razporeditev vijakov za pritrditev

Zadnji pomemben podatek je število in razporeditev vijakov. Če je oznaka 4 x 100, to pomeni, da imajo platišča štiri vijake, premer med njimi pa je 100 mm. Včasih je razlika v razporeditvi vijakov minimalna, od 1 do 2 mm. V tem primeru si lahko pomagamo tudi z nakupom koncentričnih vijakov. Kljub temu pred nakupom takšnega platišča raje o tem povprašajte prodajalca, ali je izbran model primeren za vaš avtomobil. Če namreč vijaki ne ustrezajo oziroma so na napačnih mestih, se lahko tudi zgodi, da takšna montaža ni izvedljiva. Prav zato je še kako pomembno, da platišča kupujete tam, kjer se nanje dobro spoznajo in kjer imajo veliko izbiro.

Ena od možnosti je spletna trgovina z avtodeli Silux.si, ki vam ponuja tako pnevmatike in platišča, pri njih pa je na razpolago tudi ostala dodatna oprema za avto. Seveda pa tudi rezervni deli oziroma prav vse, kar potrebujete za vaš avtomobil. Poleg tega vam pri izbiri in nakupu tudi svetujejo ter vam razložijo značilnosti posameznega izdelka. Razložili vam bodo tudi oznake za platišča ter vam pojasnili, katera platišča so primerna za kateri avtomobil. Če potrebujete nova platišča za avto ali kakšen drug del oziroma avto opremo, jih obiščite in preverite njihovo ponudbo!

Avtomobilski deli. Izbirate lahko med visoko kakovostnimi avtomobilskimi deli za vaš avto na enem spletnem mestu. Preberite več …

Iz kategorije:

Post Navigation