Vsak avtomobil se le tako dobro drži ceste, kot to omogočajo kolesa. Ključni sestavni del koles pa so gume za avto, ki so lahko zimske, letne ali celoletne. Moderni avtomobili uporabljajo razne napredne računalniške tehnologije, kot sta ESC (elektronski nadzor stabilnosti), DSC (sistem dinamične stabilnosti) in podobno za bolj varno ter stabilno vožnjo. Glavno pa je, da se kolesa dobro držijo podlage po kateri vozimo. Pomembno je, da razlikujemo med letnimi, celoletnimi in zimskimi izvedbami gum za našega jeklenega konjička. Vsaka izmed teh je namenjena specifičnim pogojem vožnje v katerih se lahko znajde vsak voznik.

Zimske gume za avto

Zimske razmere primorajo vsakega voznika k zelo previdni vožnji. Zavorne razdalje se na zamrznjenem in mokrem cestišču močno podaljšajo. Stabilnost avtomobila pa je zelo omejena, saj lahko hitro izgubimo nadzor nad vožnjo, če vozimo prehitro. 

zimske gume za avto so obvezne pozimi
Najboljši oprijem nudijo zimske gume za avto pri temperaturah pod 7° Celzija.

Uporaba zimskih gum za avto je zakonsko obvezna v zimskem času. To pa zato, ker je sestava omenjenih gum narejena tako, da se bolje oprime mrzlega in mokrega cestišča. Najboljši oprijem nudijo zimske gume za avto pri temperaturah pod 7° Celzija. Če jih uporabljamo na razgretem cestišču pa jih močno obremenimo in tudi poškodujemo.

Letne gume za avto

Temperatura ozračja močno vpliva na zmogljivost našega vozila. Ko se pričnejo bolj topli meseci v letu, je manj obremenjen akumulator. Zato je avtomobil tudi lažje zagnati, ko ga dalj časa pustimo parkiranega. Je pa res, da je zato bolj obremenjen hladilni sistem. Uporaba letnih gum za avto je močno priporočena, ko nastopijo toplejši dnevi. Narejene so tako, da nudijo čim manjši upor cestišča med vožnjo in s tem izboljšajo ekonomično porabo goriva.

Delujejo najbolje, ko je temperatura cestišča nad 7° Celzija. Niso pa primerne za uporabo v zimskem času, saj s tem močno ogrožamo svojo in varnost drugih udeležencev v prometu.

Celoletne gume za avto

Napredna tehnologija izdelave različnih komponenta za avtomobile nam omogoča številne prednosti. Eno izmed njih predstavljajo celoletne gume za avte, ki so namenjene uporabi v vsakem letnem času. Narejene so tako, da nudijo dober oprijem v zimskem času kot tudi poleti. Niso pa tako zanesljive kot letne ali zimske gume za avto, saj niso namenjene za specifično uporabo v določeni sezoni. Priporoča se jih za voznike, ki se ne vozijo veliko. Poznamo pa tudi celoletne gume za avto, ki so sicer malenkost dražje, vendar nudijo zadovoljivo zmogljivost v vsakem vremenu in letnem času.

AMZS nasvet – Zimske pnevmatike

Ključno je, da vedno poskrbimo za učinkovito in varno delovanje našega avtomobila. To pa je mogoče storiti z menjavo gum, pregledom podvozja avtomobila, zamenjave motornega olja in drugimi osnovnimi tehničnimi opravili.

Iz kategorije:

Post Navigation