Opremljanje jedilnice je za marsikoga zabavna naloga, a le če natančno ve, kateri kos opreme bo postavil na primerno mesto. V nasprotnem primeru je takšen prostor precej težko dovolj primerno zasnovati. Zlasti je pomembna izbira jedilne mize, prav tako stolov. Trg nam ponuja zelo veliko možnosti, zato je izbira primerne lahko še toliko zahtevnejša.

Najprej je treba razmisliti tudi o izbiri oblike mize za jedilnico. Ta je lahko pravokotna, kvadratna, ovalna pa tudi okrogla. Navadno je izbira oblike precej odvisna tudi od velikosti prostora, ki smo ga odmerili za jedilni prostor.

Najbolj pogosto izbrane jedilniške mize

Ko je govora o obliko jedilne mize, so še vedno najbolj priljubljene tiste, ki so pravokotne. Na sploh veljajo za najbolj praktične in se lahko odlično podajo v skoraj vsak jedilni prostor. Nekoliko manj so morda priročne kvadratne mize. Te so dobra izbira za manjša stanovanja.

Pravokotne jedilne mize za jedilni prostor
Pravokotne jedilne mize so najbolj praktične in se odlično podajo v vsako jedilnico.

Zelo veliko površine nam lahko ponudijo mize okrogle oblike, a niso vedno najbolj posrečena izbira. Ovalne jedilniške mize so lahko izjemno elegantne in so bolj dobrodošle za veje sobe.

Kakšni naj bodo jedilni stoli?

K sreči nam o tem, kakšni naj bodo stoli za jedilnico, sploh ni treba premišljevati, saj na trgu lahko kupimo že vnaprej pripravljene jedilniške sestave. V tem primeru se stoli povsem ujemajo z mizo. Če pa je naš slog doma nekoliko drugačen oziroma modernejši, si lahko mizo izberemo posebej, torej ločeno od stolov. V tem primeru je v zadnjem času zelo priljubljeno okoli jedilne mize postavljati različne vrste stolov.

Jedilna miza: 100 najnovejših dizajnov lesenih jedilnih miz in stolov

Število stolov je seveda odvisno od števila ljudi, ki bodo najpogosteje skupaj sedeli za isto mizo, seveda tudi od velikosti mize. Pomembno je, da jih pravilno razvrstimo okoli nje. Obstajajo prav posebna pravila, ki narekujejo, koliko naj bi bili posamezni jedilni stoli odmaknjeni med seboj.

V jedilnici je ključna tudi razsvetljava

Ko razpravljamo o opremi za jedilni prostor, nikakor ne smemo iti mimo primerne razsvetljave. Odlično izbrana miza in stoli okoli nje nam ne bodo tako dobro služili, če nad temi kosi pohištva ne bomo namestili primerne razsvetljave.

Dovolj dobro izbrana razsvetljava v jedilni sobi nam omogoča, da v tem prostoru ne samo obedujemo, temveč lahko opravljamo še druga različna dela.

Iz kategorije:

Post Navigation