Če ste motorist začetnik, je pred vami kar nekaj zanimivih izzivov. Med drugim boste morali izbrati kar nekaj opreme, ki bo morala biti kakovostna in trpežna. Morda vam bo največ časa vzela izbira primerne motoristične čelade, kar pa je pravzaprav povsem v redu, saj gre za najbolj pomemben del opreme pri motoristih.

Na voljo so najrazličnejše moto čelade, tudi čelade za skuter in jet čelade. A še preden pričnete s preizkušanjem čelad na svoji glavi, se najprej vprašajte, za kakšen namen jo boste uporabili. Dejstvo je, da različne vrste motorjev narekujejo različne vrste čelad.

Moto čelado izberite glede na namen uporabe motocikla

Še preden pričnete raziskovati cenovne razrede za moto čelade, se raje posvetite preizkušanju čim več različnim modelom. Na takšen način boste namreč občutili pomembne razlike med njimi. Ključno je, da si čelado izberete glede na namen uporabe in na vrsto motocikla, ki ga boste vozili.

Čelade za skuter za vožnjo po mestu.
Čelade za skuter, ki jih opažamo vedno več, so pravzaprav zasnovane na čeladi, ki pokriva celoten obraz, vendar so izvedene brez podbradnika in so zato primerne za vožnjo po mestu.

Čisto vsaka čelada se ponaša s svojimi specifičnimi lastnostmi. Posledično jih uvrščamo v najrazličnejše kategorije. Na voljo so čelade, ki so primerne za športno, mestno, dinamično vožnjo. Nekatere so poimenovane tako, da točno veste, za kateri motor so namenjene. To so na primer čelade za skuter.

Ustrezna velikost motoristične čelade

Ne glede na to, ali se zanimate za jet čelade oziroma čelade za skuter, integrirane čelade ali modularne, je konec koncev najbolj pomembno to, da vam njena velikost povsem ustreza. Najprej si izmerite obseg glave. To lahko naredite kar s šiviljskim metrom. Velikost odčitajte v centimetrih. Odčitek bo načeloma ustrezal oznaki velikosti, ki je na pripisana za vsak model čelade posebej.

Ali veste, kateri je najpomembnejši del varnostne opreme? Seveda je vsak kos opreme, ki ga nosite, pomemben, a če ste odgovorili ‘čelada’, ste 100-odstotno pravilni. Poglejte kako izbrati pravilno velikost čelade za skuter ali motor.

S pomočjo merjenja obsega glave torej lahko najhitreje ugotovite, katero velikost motoristične čelade izbrati. Ponudniki motoristične opreme imajo izbrane modele čelad v vseh velikostih namenjene tudi brezplačni testni vožnji.

Zakaj izbrati moto čelado v vidni pisani barvi?

Pri izbiri moto čelade bodite pozorni tudi na njeno barvo. Pametno je izbrati svetlo, pisano in vidno barvo, da vas bodo lahko v prometu opazili prav vsi udeleženci. Vedeti morate, da je čelada edina točka motorista, ki je višja od strehe avta.

Ob nakupu čelade za motor prav tako pomislite na to, da jo boste verjetno uporabljali več let. Sčasoma se čelada umaže, njen vizir bo treba na vsake toliko časa zamenjati. Razmislite torej še o primernem servisu.

Iz kategorije:

Post Navigation