Dodatna oprema za motoriste lahko močno izboljša udobje in varnost pri vožnji motorja. Posebej pomembne so motoristične rokavice, ki pa jih ne nosi veliko voznikov. V vseh sezonah v letu prinašajo številne prednosti, kot so boljši oprijem krmila motorja, preprečevanja nabiranja kalusa na rokah in manjša utrujenost med vožnjo. Priporočeno je, da se omenjeno motoristično opremo uporablja pri krajših in daljših vožnjah. S tem se močno poveča varnost motorista, kot tudi vseh drugih udeležencev v prometu.

Rokavice za motor zaščitijo motorista

Poleg čelade za motor so motoristične rokavice ključna oprema, kar se tiče varnosti. V primeru manjših padcev z motorja je naravni odziv voznika, da izpostavi roke in tako zaščiti obraz in druge dele telesa. To pa pomeni, da roke prejmejo veliko silo udarca z asfaltom ali drugo cestno površino ter raznimi ovirami. Če niso zaščitene, lahko voznik utrpi zelo hude poškodbe v obliki zlomov, odrgnin ipd. Z rokavicami za motoriste pa se ublaži udarec v roke v primeru nesreč, saj ublažijo manjše in hujše poškodbe, kar je izredno pomembno.

Boljši oprijem krmila motorja

Vožnja brez rokavic morda poda občutek boljšega oprijema krmila motorja na začetku. V resnici pa je tako, da se roke motorista prično potiti v poletnih mesecih. To pa močno zniža oprijem krmila, kar lahko pomeni, da se v kritičnih situacijah motorist ne bo mogel odzvati z zadovoljivim odzivnim časom. 

Motoristične rokavice za varnost.
Motoristi uporabljajo motoristične rokavice, ker so ključne pri zagotavljanju varnosti.

Zimsko oziroma mrzlo vreme pa neopazno povzroči otopelost rok. Kar posledično vpliva na sposobnost voznika motorja pri vzdrževanju ravnovesja motorja, kot tudi speljevanju ovinkov, zaviranju ter pospeševanju. Motoristične rokavice bodo roke motorista na krmilu zavarovale pred nizkim in visokimi temperaturami. Obenem pa bodo tudi preprečevale, da bi se s potenjem rok znižal oprijem krmila.

Manjša utrujenost med vožnjo motorja

Utrujenost med vožnjo motorja je pogosto razlog za številne nezgode na cesti. Med medkrajevnimi ali drugimi daljšimi potovanji z motorjem številni naravni in drugi vplivi prično delovati na voznika. Med te pojave štejemo vibracije s cestišča, vroč, suh ali moker zrak ipd. Vsi omenjeni in drugi elementi močno vplivajo na zbranost motorista. To pa ima za posledico daljši odzivni čas. Potrebno pa je tudi upoštevati utrujenost, ki je iz ure v uro daljša. 

Vožnja z motorjem.

Zelo pomembno je, da izkušeni in amaterski vozniki motorjev uporabljajo motoristične rokavice. S tem bodo preprečili oziroma zmanjšali stopnjo utrujenosti. Rokavice imajo tudi zelo pozitiven dolgotrajni učinek, saj preprečujejo nastanek kalusa, ki je posledica dolgotrajnega trenja kože rok ob trd predmet, kot je krmilo motorja.

Iz kategorije:

Post Navigation