Na potovanje se lahko odpravimo na različne načine. A nekateri najbolj obožujejo potovati s kolesi. Ta način raziskovanja sveta je praktičen, saj je ekološko neoporečen. Poleg tega smo časovno neomejeni in prihranimo finance.

Avtomobilski nosilci za kolesa

Na raziskovalno popotovanje se bomo varno odpravili s primerno nameščenimi avtomobilskimi nosilci. Kolesa namreč težje prevažamo v samem vozilu, razen kadar imamo doma večji model avta. Nosilce izbiramo glede na model in tip vozila, saj se mere od enega do drugega avtomobila lahko precej razlikujejo. Obstaja sicer možnost, da se na vozilo namestijo univerzalni nosilci za kolesa, vendar moramo dobro preveriti, ali res ustrezajo našemu avtomobilu.

Nekaj praktičnih napotkov

Če ste pred nakupom primerne opreme za vaše vozilo prvič, vam lahko nekaj nasvetov precej olajša delo. Tako najprej omenimo, da je znanje primerno iskati pri strokovnjakih oziroma tistih, ki imajo z namestitvijo že nekaj izkušenj.

Avtomobilski nosilci za kolesa

Ko se namestitve priučimo in se počutimo dovolj sposobne za opravilo, se le tega lotimo sami. Je pa za namen preprečevanja materialne in druge škode dobro poznati postopke pričvrstitve nosilcev.

Preverjanje naj bo redno

V primeru prevelikih sil na samo garnituro in nezadostne pritrditve, nosilci za kolesa predstavljajo premikajoč se objekt. Ta se ne giblje skupaj z vozilom, zaradi česar nastajajo neprimerne sile, ki lahko nosilce skupaj s kolesi med vožnjo odtrgajo iz vozila. Pravilnost namestitve in trdnost nosilcev preverjamo pred in po pritrditvi koles.

V vsakem primeru preverimo nosilnost tudi po daljšem postanku oziroma pred vračanjem iz potovanja domov. Vplivi iz okolja, kot so vročina, dež, sneg, toča ali veter lahko sčasoma vplivajo na vijake in druge pričvrstitvene elemente na nosilcih.

Kolesa skladna in servisirana

Na nosilcih prevažamo dobro servisirana kolesa, ki jih pritrdimo po navodilih proizvajalca. Za servis poskrbimo tik pred potovanjem. S seboj ne pozabimo vzeti vseh potrebnih orodij in pripomočkov za morebitna manjša popravila. Za prevoz koles na vozilu je pomembno, da servis opravimo natančneje kot sicer in smo posebej pozorni na manjše nepravilnosti.

Uporaba za druge namene

Na nosilcih za kolesa ni dovoljeno prevažati druge opreme in pripomočkov, razen če to v navodilih izrecno navaja proizvajalec. Originalno priložena navodila dobro preberemo, sicer tvegamo škodo, v končnem primeru nas lahko ob nepravilni uporabi doleti tudi kazen.

Iz kategorije:

Post Navigation