Zagotovo se zavedate, da je katalizator eden od najdražjih delov izpušnega sistema. Pogosto zato  lahko slišimo, da je tudi tarča tatov. V resnici naj tega dela vozila ne bi nikoli menjali, vendar pa nanj lahko vplivajo številni dejavniki, ki to onemogočajo. Na njegovo življenjsko dobo zagotovo najbolj vplivata način vaše vožnje in številne vremenske razmere. Tudi zato vam priporočamo, da katalizator daste pregledati na vseh rednih servisih. Če pa na primer slišite rožljanje iz izpušnega sistema, je velika verjetnost, da imate resne težave z njim.  

Čemu je katalizator namenjen?

Katalizator je namenjen za zmanjševanje izpusta škodljivih plinov, kot so na primer dušikov oksid, ogljikov monoksid in ogljikovodik. Zmanjševanje deleža tovrstnih plinov omogoča posebna kemična reakcija. Ker je katalizator izjemno občutljiv del vašega vozila, morate naj zelo paziti. Predvsem bodite pozorni na termične udarce ali na udarce najrazličnejših predmetov.

Menjava katalizatorja

Menjava katalizatorja se izvaja, ko je ta element primerno ohlajen. V praksi to pomeni, da na njem lahko držite roko. V nasprotnem primeru je velika verjetnost, da bi se opekli. Vozilo je v takem primeru potrebno podložiti na označena mesta in ga dvigniti na sebi primerno višino. Nato lahko odključite in odvijete kisikovo sondo. Nato odvijete vijake katalizatorja in ga na ta način previdno odstranite. Pazite, da vsebine ne stresete med smeti, ampak jih pospravite v zabojnike, ki so posebej namenjeni za katalizatorje.

Ko boste nameščali nov katalizator morate predvsem paziti na smer montaže. Vijake in matice privijte z ustreznim momentom. Kisikovo sondo očistite  s stisnjenim zrakom. Navoj namažite z bakreno mastjo. Nato jo privijte s specialnim orodjem na ustrezni moment. Sondo priključite s konektorjem.

Delovanje katalizatorja in kisikove sonde preverite z diagnostično napravo. Na spojih preverite vsa morebitna puščanja. Vrednosti izpušnih plinov prevrite z analizatorjem plinov.

Najboljša izbira katalizatorja za vaše vozilo

V nadaljevanju vam bomo zaupali, kje lahko kupite najboljši katalizator. Priporočamo vam, da se ustavite na spletnem mestu silux.si, ki vam ponuja ne samo vrhunskih katalizatorjev priznanih proizvajalcev in blagovnih znamk, temveč še vse druge dele za vaša vozila. Izdelek, ki ga boste želeli kupiti, lahko najdete s pomočjo zelo učinkovitega brskalnika.

Moto rokavice za zaščito v vseh vremenskih razmerah. Motoristične rokavice ščitijo pred vsemi vremenski vplivi, nudijo izjemno zaščito na ključnih predelih in visoko stopnjo udobja med nošenjem. Preberi več …

Iz kategorije:

Post Navigation