Moderni avtomobili se poslužujejo številnih komponent, ki izboljšujejo delovanje motorja, avtoelektrike, porabo goriva ipd. Lahko bi rekli, da je v njih vgrajenih veliko nevidnih komponent, ki so ključne za obvladovanje izpusta plinov, ohranjanje dobro delujočega motorja in čim večji izkoristek konjskih moči. Dober primer tega je EGR ventil, ki je namenjen višji učinkovitosti porabe goriva. Lahko ga zasledimo v vseh novejših kot tudi starejših cestnih vozilih z motorjem na notranje izgorevanje. Zato je dobro, če poznamo njegove osnovne funkcije, namen in simptome okvare.

Boljši izkoristek goriva

Motorji na notranje izgorevanje so močno napredovali v zadnjih letih, kar se tiče učinkovitega delovanja. Večina sprememb se je zgodila znotraj samega motorja, saj so računalniški vbrizg goriva, ECU sistem in druge tehnologije močno izboljšale zanesljivost in delovanje vsakega avtomobila, kot tudi drugih vozil.

Kako očistiti EGR ventil?

Kljub vsem tehnologijam in drugim dodatkom, ki skrbijo za učinkovito izgorevanje goriva, to ni nikoli 100% učinkovito. Med izpušnimi plini se še vedno najde nekaj koristih plinov, ki jih je mogoče preusmeriti nazaj v motor in tako izboljšati njegovo moč. To je tudi edna izmed glavnih nalog EGR ventila, saj preusmeri neizkoriščene pline nazaj v izgorevalno komoro v motorju, kar zmanjša porabo goriva in izboljša moč motorja.

EGR ventil zniža izpust škodljivih emisij

Zadnja leta je večina Evropskih držav sprejela številne ukrepe in zakone, ki omejujejo število dovoljenih škodljivih plinov iz cestnih vozil. To je tudi razlog, da so vsi proizvajalci avtomobilov pričeli iskati smiselne rešitve, kako omejiti omenjene pline. Pomembna naloga EGR venila je uničevanje toplogrednih plinov, ki so škodljivi naravi, okolju in človeku. 

Novejši avtomobili imajo vgrajen računalnik, ki samodejno nadzira delovanje EGR ventila. Med delovanjem motorja se izpuščajo dušikovi oksidi. Ker pa se preko omenjenega ventila izpušni plini vračajo v motor, se uničijo in ne izpustijo v okolje. Tako so avtomobili veliko bolj prijazni naravi, saj se količina nevarnih plinov, ki jih proizvajajo, močno zmanjša.

boljši izkoristek z EGR ventilom
EGR ventil je namenjen višji učinkovitosti porabe goriva.

Simptomi okvarjenega EGR ventila

Načeloma drži pravilo, da EGR ventil deluje brez težav celotno življenjsko obdobje avtomobila. Se pa lahko zgodi, da v nekaterih primerih prenehajo z delovanjem. Pogosto je to ravno zaradi ogljika, ki se nabere v sami napravi. To povzroči nepravilno delovanje motorja v prostem teku, prekomernem dimu v izpuhu, visoki temperaturi motorja, prižig opozorilne lučke na armaturni plošči v obliki motorja ipd.

Pogosto je najbolje, da se ventil EGR zamenja, če ne deluje pravilno. Brez težav ga je mogoče kupiti na spletni strani z avtodeli. Ni potrebe, da je originalna zamenjava, dovolj je, če je narejen od proizvajalca, ki ponuja kakovostne avtodele za določeno znamko, tip, vrsto in druge lastnosti posameznega avtomobila.

Iz kategorije:

Post Navigation