V svetu računalništva velikokrat slišimo ime domena. Najbolj pogosto se srečamo z izrazom, ko želimo svojo spletno stran, saj brez nje je ne moremo imeti. Domena predstavlja ime pod katerim bo delovala in bila dostopna naša spletna stran. To je podobno delovanju telefonov, ko pokličemo določeno številko in se nam javi točno ta oseba ali podjetje, ki smo ga želeli. Da bi bolje razumeli ta sistem, si skupaj poglejmo najbolj osnovne sestavine domene in zakaj jo potrebujemo v današnjem svetu.

Domena in spletna stran

Najlažje si predstavljamo domeno, kot naslov naše spletne strani. Naša domena, ko bo vpisana v spletni brskalnik, nas bo odpeljala na našo spletno stran. Seveda je pomembno, da se zavedamo, da:

  • Domena in spletna stran sta povezani

Povezani sta tako, da delujeta skupaj, vendar lahko kadarkoli spremenimo ime domene ali premaknemo našo spletno stran na novo domeno.

  • Spletno stran lahko naredi še preden smo si izbrali ime za domeno

Ko končamo izdelavo spletne strani, jo lahko premaknemo na katerokoli domeno v naši lasti.

Lahko jo uporabimo na katerikoli spletni strani, neglede na to, ali smo že prej izdelali spletno stran ali ne.

Kaj so omejitve

Ime domene ima nekaj omejitev. Te omejitve so postavljene z razlogom, da so naslovi bolj urejeni in lažje berljivi. Omejitve so:

  • Lahko uporabljamo samo črke, številke in vezaje.
  • .si domene lahko uporabljajo do 63 znakov, medtem ko .com, .org, .net pa 64.
  • Niso občutljive na velike ali male črke, tako da mojanovastran.si je enako, kot če bi napisali MojaNovaStran.si.

Poddomene in brezplačne domene

Če uporabljamo spletne gradnike, imamo velikokrat možnost uporabljati brezplačno domeno. Te so v resnici poddomene, ki pa niso vedno najboljša opcija. To posebej velja za podjetja, saj poddomene izgledajo neprofesionalno in se jih veliko strank zato tudi izogiba.

Domena v naši lasti pa nam omogoča, da imamo lahko svoje poddomene, ki jih lahko uporabljamo za mnoge različne projekte. Primer poddomene lahko izpeljemo iz namišljenega primera domene mojanovadomena.si – to je glavna domena, medtem, ko bi bila mojanovadomena.glavniprojekt.si. naša poddomena.

Kje jo lahko kupim?

Želena domena je na voljo na raznih spletnih portalih in ponudnikih spletnega gostovanja. Najbolj priporočamo, da si jo izberemo pri istem podjetju, ki skrbi za gostovanje naše spletne strani. Tako bomo imeli vrhunsko podporo za vse naše spletne potrebe na enem mestu.

Preberite si še članek z naslovom “Najboljša domena za poslovanje na Hrvaškem“.

Polnilec za telefon. Zagotovo se ti je že kdaj zgodilo, da se ti je v najmanj primernem trenutku izpraznil GSM telefon. Kako lahko to preprečiš enkrat za vselej? Preberi več …

Iz kategorije:

Post Navigation