Spletna stran je v današnjem času postala ena od obveznih stvari vsakega podjetja ali pa posameznika, ki želi uspeti na trgu. Lahko rečemo, da je spletna stran kot vizitka podjetja, s katero podjetje predstavlja tako obstoječim kot tudi morebitnim novim strankam.

Pri izdelavi spletne strani ima med drugim izjemno pomembno vlogo domena. Ta predstavlja del internetnega naslova ali v angleški okrajšavi URL. Vsaka spletna stran ima torej določen naslov, ki jo loči od drugih strani na spletu. Na takšen način je vsaka spletna stran torej edinstvena.

Kakšno naj bo ime za domeno?

Ime za domeno mora biti takšno, da dovolj dobro označuje oziroma definira spletno stran in jo tako loči od drugih. S tem poskrbite tudi za to, da je spletna stran dobro obiskana in da je čim višje v vrhu iskanih zadetkov v spletnem brskalniku.

registracija domene za spletne strani za vaše podjetje je ključna
Izbira pravega imena domene za spletne strani za vaše podjetje je ključna – navsezadnje je pomembno, kako vas bo vaše občinstvo našlo in si vas zapomnilo.

Ravno zaradi omenjenega je registracija domene postopek, za katerega si je treba vzeti dovolj časa ter si izbrati primerno domensko ime.

Po čem se domene še razlikujejo med seboj?

Domene za spletne strani se med seboj razlikujejo tudi po končnicah. Domena, ki ima na primer končnico .com je namenjena komercialnim uporabnikom, domena s končnico .net za tehnične strani in tako dalje.

Na voljo je tudi domenska končnica .biz, ki je namenjena poslovnim stranem. .si pa predstavlja končnico za slovenski prostor.

Potek registracije domene

Registracija domene velja za preprost postopek. Pred tem si morate izbrati ime za domeno. Z njim boste predstavljali dejavnost ali pa svoje podjetje. V primeru da je domena sestavljena iz dveh besed, je njen zapis možen z ali brez vezaja. Pogostejši je izbor brez vezaja. Registracija domene s presledki pa ni mogoča.

Vodnik za začetnike, kako delujejo imena domen!

V imenu za domeno se ne priporoča pisanje šumnikov, zlasti če želite s pomočjo izdelane spletne strani prodreti na tuji trg. Ko si boste izbirali domensko ime, pred registracijo preverite še, če je domena sploh še prosta. V nadaljevanju postopka registracije domene boste morali poskrbeti tudi za primerno izbiro paketa za spletno gostovanje ali web hosting. Navadno se domena registrira za obdobje enega leta. Malo pred potekom jo je treba podaljšati, seveda v primeru, če boste še najprej želeli ostati v njen lastnik.

Iz kategorije:

Post Navigation