Vsak človek potrebuje zdrave oči za normalno in kakovostno življenje. Težave in bolezni z očmi prikažejo simptome šele v naprednem stanju. Zato je ključnega pomena, da opravimo pregled vida pri očesnem zdravniku. Za odrasle in otroke se priporoča obisk okulista enkrat letno. Na ta način zagotovimo, da opazimo mogoče težave, ko še ne predstavljajo nevarnosti. Obenem lahko oftalmolog ali optometrist preko podrobnega pregleda oči opazi tudi visok krvni pritisk, sladkorno bolezen in druga stanja v telesu, ki potrebujejo zdravniško pomoč.

Večino bolezni je mogoče odpraviti ali preprečiti

Raziskave o boleznih oči so zelo zanimive. Prikazujejo, da je približno polovico vseh bolezni mogoče preprečiti ali odpraviti. Da se sploh zavedamo težav z očmi, pa je potreben podroben pregled vida pri očesnem zdravniku.

Optometrist ali oftalmolog z naprednimi in natančnimi optičnimi napravami pridobi vpogled globoko v strukturo oči. To pa mu omogoča, da vidi razvoj očesnih bolezni, kot so katarakta ali glavkom. Mogoče je tudi opaziti makularno degeneracijo, ki je počasno a naravno poslabšanje optičnega živca. Na podlagi pridobljenih informacij nam optik izdela očala, leče in druge optične pripomočke, ki nam bodo pomagali bolje videti. Očesni zdravnik pa tudi postavi diagnozo in potek zdravljenja bolezni ter drugih stanj, ki nam poslabšujejo pogled.

Pregled vida pri otrocih

Otroci morajo imeti dober vid, saj ga potrebujejo za učenje, igranje, spoznavanje sveta in mnogo več. Vedno več otrok pa ima težave z očmi, saj miopija oziroma kratkovidnost dosega že pandemične razsežnosti. Sčasoma pa se kratkovidnost poslabša pri otrocih, ko prehajajo v poznejša leta otroštva.

pregled vida za otroke enkrat letno
Vedno več otrok ima težave z očmi, saj kratkovidnost dosega že pandemične razsežnosti, zato bi morali otroci opraviti pregled vida vsaj enkrat letno.

Zato je ključno, da očesni zdravnik opravi pregled vida pri otrocih vsaj enkrat letno. Če imajo zdrave oči, pa lahko na vsake dve leti. S tem zagotovimo, da se opazijo znaki mogočih bolezni že v zgodnjem razvoju. Na ta način svojim otrokom omogočimo zdravo, veselo in uspešno otroštvo. 

Pregled vida lahko odkrije različne bolezni v telesu

Obisk optičnega centra je priporočen tudi iz mnogih drugih razlogov, poleg zagotavljanja dobrega vida. Moderne naprave za pregled vida so tako natančne, da lahko odkrijejo simptome v očeh, ki nakazujejo razvoj ali obstoječe bolezni v preostalih delih telesa.

Bolezni, ki jih lahko najdemo, ko opravimo pregled vida

Majhne žilice v očeh oziroma mrežnici so dober pokazatelj, če ima posameznik previsok krvni tlak. Prikazujejo pa tudi mogočo prisotnost sladkorne bolezni, hipertenzije, povišanje holesterola in še mnogo več. Očesni zdravnik nas lahko nato napoti specialistu za določeno bolezen za katero sumi, da morda trpimo. Lahko bi rekli, da je pregled vida pomemben za zdravje oči, kot tudi celotnega telesa. Zato se ga priporoča za ljudi vseh starosti vsaj enkrat letno, tudi če nimamo težav z očmi.

Iz kategorije:

Post Navigation