Trebuh začne hitro boleti, za to lahko obstaja cela vrsta vzrokov, ki ne zahtevajo posebne pozornosti ali zdravljenja. Nenazadnje so bolečine v želodcu značilne tudi po obilnem obroku, medtem ko trebuh boli tudi zaradi večjih fizičnih aktivnosti, zaradi stresa, nenazadnje tudi zaradi pretiranega smejanja. Le redko bo bolečina v trebuhu razlog za alarm, seveda pa se lahko zgodi, da pride do kakšnih večjih težav – najbolj značilna med temi je vnetje slepiča, ki se od prej omenjenih vzrokov bolečin loči po tem, da gre za bolj intenzivno bolečino na desni strani trebuha.

Vnetje slepiča

Slepič je organ, ki ne opravlja nobene bistvene funkcije. Leži na prehodu iz tankega v debelo črevo, torej pod želodcem na desni strani trupa. Tam bo slepič povsem brez težav počival skozi dolga leta in morda skozi celo življenje, lahko pa se zgodi, da pride do vnetja in bo treba organ izrezati iz telesa. Do vnetja pride zaradi različnih razlogov, običajno zato, ker se zamaši ali pa zapolni z vsiljivim materialom. V tem primeru se poškoduje sluznica, ki organ varuje pred okoljem, nato pa vanj prodrejo še drugi tujki – to sproži reakcijo, ki vodi v težave. Vnetje slepiča lahko vodi tudi do krvavitev, organ lahko poči in se razlije po trebušni votlini, kar je zelo nevarno in pogosto tudi smrtno. Nujno je torej hitro in odločno ukrepati, na srečo pa vnetje slepiča zelo učinkovito rešimo z operacijo.

Vnetje slepiča prepoznamo po nekaterih simptomih, ki so sprva sicer podobni znakom nekaterih drugih bolezni. Gre recimo za rahlo povišano telesno temperaturo in splošno slabo počutje, izgubo apetita, morda tudi bruhanje, drisko ali zaprtje. Najbolj značilen simptom pa je bolečina v trebuhu, ki sprva spominja na bolečino ob virozah in prebavnih težavah in je razširjena po vsem trebuhu, kmalu pa preide na spodnji desni del trebuha. Simptomi se razvijejo dokaj hitro, načeloma v 24 urah – če vztrajajo dlje časa, je vzrok verjetno v drugih boleznih.

Preberite si še naslednji članek: Zobne luske so učinkovita rešitev za številne težave z zobmi

Zobne luske so tanki zobni nadomestki,  ki so biokompatibilni in imajo odlične optične lastnosti, zato jih je skoraj nemogoče razlikovati od naravnih zob. Namenjene so predvsem za estetske korekcije zob v vidnem sektorju.

V vsakem primeru je treba hitro obiskati zdravnika. Ta bo ugotovil, za kakšne težave gre. Vnetje slepiča je možno zaznati že s tipanjem trebušne votline, simptomi pa so v tej fazi že dovolj značilni, da je napotitev v bolnišnico hitra in brez zapletov. Slepič se nato odstrani z operacijo, ki pri večini bolnikov ne predstavlja velike nevarnosti in je hitro končana, tudi okrevanje ni zahtevno. Obstajajo le možnosti za okužbe v tem postopku, ki pa se zmanjšajo z antibiotiki pred in po operaciji.

Operacija slepiča je učinkovito zagotovilo, da se tovrstne težave ne bodo ponovile. Po kratkotrajnem okrevanju smo torej lahko povsem brezskrbni, bolečine v trebuhu bodo od takrat naprej spet znak drugih tegob. Seveda pa jih ne smemo zanemarjati niti v primeru, da vnetje slepiča ni več možno.

Iz kategorije:

Post Navigation