Verjetno ste že slišali za pojem psihoanalitična psihoterapija, a ne veste, za kakšno vrsto področja oziroma zdravljenja sploh gre. To je vrsta zdravljenja s pomočjo pogovora. Temelji na psihoanalitični praksi in teoriji. V številnih ozirih je kot oblika zdravljenja podobna psihoanalizi. Od nje pa se kljub temu nekoliko razlikuje, na primer po prilagojeni metodi pa tudi po ciljih, zlasti pa po intenzivnosti.

Za psihoanalizo je denimo značilno, da običajno poteka štiri ali petkrat na teden na kavču. Psihoanalitična psihoterapija pa se navadno izvaja enkrat do dvakrat na teden, in sicer v sedečem položaju. Časovno in cenovno je bolj dostopna v primerjavi s psihoanalizo – zaradi nižje frekventnosti. Kljub temu pa vam lahko izjemno dobro pomaga tudi pri globinski predelavi težav, pri katerih se lahko pričakuje dolgotrajni učinek.

Vključevanje v psihoterapevtski proces

Psihoanalitična psihoterapija posamezniku, ki se želi vključiti vanjo, pomaga bolje razumeti pa tudi razreševati težave z ozaveščanjem notranjega sveta in njegovega vpliva na sedanje ter na pretekle odnose.

Psihoanalitična psihoterapija za čustvena vprašanja in konflikte, ki so v ozadju trenutnih težav
Psihoanalitična psihoterapija uporablja psihoanalitične teorije kot okvir za oblikovanje in razumevanje terapevtskega procesa, s poudarkom na povečanju samorazumevanja in poglabljanju vpogleda v čustvena vprašanja in konflikte, ki so v ozadju trenutnih težav.

Psihoanalitična psihoterapija za razliko od psihoterapij stremi k reševanju vzrokov težav in k osebnostnim spremembam, prav tako k čustvenemu razvoju. Vemo, da če je terapija zgolj osredotočena na odpravljanje simptomov, ne pa tudi njegovih vzrokov, se lahko zgodi, da eden od simptomov sčasoma zamenja drugega. Na dolgi rok psihoterapija teh težav zato ne odpravi.

Za koga je primerna psihoanalitična psihoterapija?

Psihoanalitična psihoterapija je vrsta zdravljenja za ljudi, ki imajo resnejše duševne motnje. Pomaga jim lahko tako, da bolje razumejo in sprejemajo zapletene težave, ki so povezane s čustvi, prav tako odnose, ki pa imajo pogosto nezavedne in globlje vzroke. S tem se zmanjša simptome in ublaži stisko.

S pomočjo psihoanalitične psihoterapije si lahko zagotovite zelo učinkovito zdravljenje najrazličnejših psiholoških motenj. Njena vloga pa seveda ni omejena samo na ljudi s težavami v duševnem zdravju. Dobro lahko koristi tudi tistim osebam, ki doživijo izgubo smisla ali pa so v iskanju večje izpopolnjenosti.

Psihoanalitična terapija – prosta asociacija, analiza sanj ter prenos in odpor

Psihoanalitična psihoterapija torej pomaga razreševati in razumeti notranje konflikte. Ti vas lahko utesnjujejo, vplivajo na odnose z bližnjimi, sodelavci, prijatelji. Zaradi vsega omenjenega so v vašem življenju lahko prisotni občutki potrtosti, osamljenost, pomanjkanje energije in podobno.

Iz kategorije:

Post Navigation