Če ste med tistimi, ki se spopadate z dioptrijo in iščete funkcionalna očala za različne vremenske pogoje, potem so foto občutljiva očala zagotovo odlična rešitev za vas. Gre za zelo preprosta očala, ki na prvi pogled izgledajo kot običajna očala, vendar si v več pogledih bolj praktična. Preverite, zakaj.

Za foto občutljiva očala je značilno, da so izdelana iz foto občutljivega oziroma fotosenzibilnega stekla. Gre za očalno steklo, ki se na soncu samodejno zatemni, v prostori pa postane zopet bolj svetlo. Bistvo omenjenega očalnega stekla je v tem, da reagira na količino ultravijolične svetlobe v zraku.

Stopnja zatemnjenosti in reakcijski časa foto občutljivih očal

Največja prednost foto občutljivih očal je v tem, da se samodejno zatemnijo le toliko, kolikor je to potrebno. torej, stopnja zatemnjenosti ni vedno enaka. Ob oblačnem vremenu ali zaprtem prostoru so foto občutljiva očala svetla in so zatemnjena le dobrih 5 %, v sončnem vremenu pa se očalna stekla avtomatsko zatemnijo vse do 85 %.

Kot smo že omenili, je stopnja zatemnitve odvisna od UV svetlobe v zraku. Zato foto občutljiva očala najbolj zatemnijo v visokogorju, na morju ali v puščavi, saj je tam največ UV svetlobe, medtem ko v mestu običajno nikoli ne dosežejo največje stopnje zatemnitve.

Foto občutljiva očala se zatemnijo le kolikor je potrebno
Foto občutljiva očala se na soncu samodejno zatemnijo, v prostorih pa postanejo zopet bolj svetla.

Pri foto občutljivih očalih pa je pomembna tudi hitrost zatemnitve. Temu pravimo reakcijski čas zatemnjenosti, ki je odvisen od temperature. Za poletne mesece velja, da je zatemnitev in osvetlitev zelo hitra, saj se foto celice hitreje postavijo v končno pozicij. V zimskih mesecih pa je reakcijski čas skoraj polovico daljši.

Za koga so primerna foto občutljiva očala?

Kadar za aktivnosti na prostem uporabljate kontaktne leče v kombinaciji s sončnimi očali, potem seveda ne potrebujete foto občutljivih očal. Če pa uporabljate izključno očala z dioptrijo, potem so zagotovo odlična rešitev za zaščito vaših oči.

Delovanje foto občutljivih očal

Foto občutljiva očala so primerna torej za vse tiste, ki želite za aktivnosti na prostem in v notranjih prostorih uporabljati le ena očala z dioptrijo. Z njimi lahko izvajate vse aktivnosti kot s klasičnimi očali z dioptrijo, le da se v tem primeru samodejno zatemnijo glede na količino UV svetlobe.

Iz kategorije:

Post Navigation