Če radi delate z zemljo in imate v okolici svojega doma ali kje drugje večjo površino za obdelovanje, vam verjetno pri tem pomaga tudi namakalni sistem. Vemo, da so namakalni sistemi lahko najrazličnejših vrst in da vsaka vrsta ni primerna za prav vsako obdelovalno površino.

V zadnjem času so zelo priljubljena izbira pametni namakalni sistemi. Takšna vrsta sistema za namakanje rastlin se lahko poveže s pametnim telefonom. Pametni krmilnik zagotavlja upravljanje na daljavo, zalivanje delov površine ob točno določenem času in podobno.

Kapljični namakalni sistemi

Na voljo je tudi kapljični namakalni sistem, ki se je izkazal za izjemno priljubljenega in učinkovitega. V tem primeru gre lahko za trajnostno rešitev zalivanja rastlin. Ena od največjih prednosti sistema je zlasti v enakomernem doziranju, prav tako v racionalni porabi vode.

Kapljični namakalni sistemi rastlin
Kapljični namakalni sistemi vključujejo postavitev cevi na tla vzdolž rastlin. Počasi kapljajo vodo v zemljo na območju korenin. Ker se raven vlage ohranja na optimalnem območju, se produktivnost in kakovost rastlin izboljšata.

Kapljični namakalni sistemi prav tako omogočajo direktno napajanje korenin. To učinkovito zmanjšuje nepotrebno izhlapevanje in odtok vode, prav tako tveganje za nastajanje bolezni rastlin.

Nameščanje namakalnega sistema

Mnogi se sprašujejo, ali se je pametno pred namestitvijo katerega koli sistema za namakanje rastlin pogovoriti tudi s strokovnjaki na tem področju. Če z načrtovanjem takšnih sistemov nimate posebnih izkušenj, potem je pogovor s strokovnjakom še kako zelo dobrodošla rešitev.

Cev za zalivanje predstavlja pomemben del opreme vsakega vrta, in to ne glede na to, ali smo lastnik okrasnega vrta, zelenjavnega vrta, zelenice ali pa korita. Vedno je dobrodošla cev za vodo, ki pa jo je seveda treba pravilno izbrati.

Samo primerno načrtovani namakalni sistem lahko dovolj učinkovito poskrbi za optimalno količino vode, ki jo potrebujejo vaše rastline. Prav tako preprečite morebitne stroške. Da so namakalni sistemi sploh dovolj kakovostni, je torej nujna strokovna vgradnja razpršilcev, cevovoda, senzorjev, krmilnikov in ne nazadnje tudi elektromagnetnih ventilov.

Iz kategorije:

Post Navigation