Samohodne kosilnice so vedno bolj popularne za oskrbovanje našega vrta in drugih večjih površin. Nakup takega stroja je pametna investicija, saj nam olajša košenje na skoraj vsaki površini. Največja prednost samohodnih kosilnic je, da se premikajo same. Vse, kar moramo narediti mi je, da vodimo kosilnico v pravo smer. Tako je lahko košnja primerljiva s prijetnim sprehodom v naravi, brez da bi se morali naprezati. V tem članku si bomo pogledali najbolj pomembne lastnosti takih kosilnic.

Izbira pogona na prednja ali zadnja kolesa

Načeloma velja pravilo, da so samohodne kosilnice s sprednjim pogonom malo cenejše. Temu je tako, ker so sprednja kolesa manj obtežena. To pomeni, da kosilnica sama ne more premikati večje teže in jo bomo morali potiskati ob večjih obremenitvah.

Pogon na zadnja kolesa pa nosi večino teže in ima boljši oprijem. Priporočamo, da za teren, ki ima veliko neravne površine, vedno izberemo zadnji pogon. Razlike med obema pogonoma so:

  • Sprednja kolesa so manj obtežena, zato nimajo dobrega oprijema
  • Zadnji pogon nam omogoča večji potisk na površinah, ko se soočamo z neravnim terenom
  • Zadnji pogon nam omogoča lažje košenje, če kosimo strme površine

Način čiščenja

Redno vzdrževanje naše samohodne kosilnice je izredno pomembno. Tukaj mislimo predvsem na čiščenje rezila, ki ga moramo opraviti po vsaki košnji. Opazili bomo, da se na nekaterih modelih nahaja vhod za vrtno cev. To pomeni, da lahko z napeljavo vrtne cevi avtomatsko operemo rezilno, ne da bi se izpostavljali nevarnosti. Take kosilnice je najlažje vzdrževati, saj ne zahtevajo veliko časa, da jih primerno očistimo.

Avtomatska ustavitev rezila

Vse samohodne kosilnice imajovgrajene različne varnostne tehnologije. Daleč najbolj pomembna je ustavitev rezila, ko spustimo ročico za pogon. Takrat se sistem vrtenja rezila avtomatsko ustavi.

To nam omogoča, da takoj, ko spustimo ročico, postane kosilnica popolnoma neškodljiva. S takim sistemom tudi podaljšamo delovanje našega stroja, saj ga ne potrebujemo zaganjati in ustavljati vsake nekaj minut.

Vrtljiva kolesa za večjo življenjsko dobo kosilnice

Samohodne kosilnice so mišljene za košenje večje površine. Res pa je, da veliko proizvajalcev še vedno dela take modele, ki nimajo vrtljivih koles. To načeloma ne predstavlja težave, vendar če kosimo tako površino, kjer moramo veliko zavijati, imamo lahko težave. Priporočamo, da si za najbolj optimalno košnjo izberemo tako napravo, ki ima vrtljiva kolesa.

Nakup samohodne kosilnice je lahko najboljša investicija za naš vrt. Za najboljšo izbiro kvalitetnih in raznovrstnih naprav pa obiščimo spletno stran ab-doo.si.

Iz kategorije:

Post Navigation