Redki ljudje imajo srečo, da obdržijo svoje zdrave zobe do konca svojega življenja. Večina mora žal vsaj enkrat v svojem življenju zamenjati kak zob. Razlogi so pogosto bolezenske spremembe , ki se naberejo z leti. Takšen je na primer karies ali zobna gniloba. Menjava zob je včasih nujna zaradi kakšnih poškodb glave, ki prizadenejo območje čeljusti. Zobozdravnik v teh primerih presodi o ustreznosti menjave bolnega ali poškodovanega zoba ter se odloči za način, ki bi bil najbolj primeren.

Zobni implantati so pogosta izbira

Zobne implantate imenujemo tudi zobni vsadki in se za nadomeščanje manjkajočih zob uporabljajo že pol stoletja. Zaradi dobrih lastnosti implantatov se ljudje po nasvetu zobozdravnika pogosto odločijo zanje. Posebej v zadnjih letih so postali najbolj popularna izbira, saj se je tehnika vstavljanja implantatov z razvojem tehnologije veliko bolj izpopolnila.

Zobni vsadki lahko nadomestijo en manjkajoč zob, kot tudi več zaporednih manjkajočih zob. Kadar nadomeščajo več sosednjih zob, jih imenujemo mostički oziroma mostovi. Pozitivne lastnosti implantatov so: da izgledajo kot naravni zobje, da jih zlahka peremo in ne predstavljajo težav pri hranjenju, da so samostojni in se s tem ne zanašajo na oporo sosednjih zob, da ohranjajo oziroma spodbujajo obnavljanje strukture podležeče kosti ter da je način vstavitve zdravstveno neoporečen.

Kaj ponujajo zobni implantati?

Ob odstranitvi lastnega zoba ali več zob, predstavljajo vsadki trajno rešitev za nadomestitev manjkajočih zob. Po vstavitvi se sčasoma vrastejo v kostnino čeljustnice, kar omogoča trdnost in preprečuje morebitne težave pri grizenju trde hrane. Zanje skrbimo isto, kot za svoje zobe. To pomeni, da jih redno ščetkamo, temeljito vsaj dvakrat na dan, po vsakokratnem hranjenju pa je zaželeno tudi splakovanje.

V prvih dneh po vstavitvi imamo možnost, da vsadke preizkusimo. Morebitne nepravilnosti se lahko še zmeraj popravijo naknadno. Tako je zagotovljeno, da je občutek ter ugriz zobovja po vstavitvi enako kvaliteten kot pri lastnih zobeh. Ob hranjenju nadalje ne rabimo biti nič bolj previdni, kot sicer. S tem je kvaliteta življenja in bivanja normalno ohranjena.

Način vstavitve zobnih vsadkov

Zaradi trdne namestitve v kostnino, implantati ne potrebujejo opore sosednjih zob. Ta stopnja trdnosti se doseže z uporabo posebnih kovinskih nosilcev. Del nosilca se zavrta v kostnino čeljustnice, ki nosi zob. Drugi del nosilca, ki gleda iz kostnine je namenjen pričvrstitvi zoba brez uporabe zdravju škodljivih snovi, kot so na primer lepila. Način namestitve zagotavlja, da vsadki ne vplivajo na sosednje zobe in jih s tem tudi po dolgih letih uporabe ne poškodujejo.

Naši naravni zobje med drugim skrbijo tudi za trdnost pod njimi ležeče kosti. To se dogaja na mikro nivoju, ki ga sicer vsakodnevno ne opazimo. Mehanizem ohranjanja trdnosti kosti je zelo zanimiv. Kost namreč ohranja trdnost le v primeru, da nanjo deluje določena sila. V tem primeru se v njej sprožijo procesi izgradnje, ki okrepijo njeno strukturo. V primeru, da na kost ne delujejo sile, se struktura kostnine počasi mehča in sčasoma postane bolj nagnjena k zlomom ter drugim poškodbam.

Način vstavitve zobnih implantatov je tak, da prenaša sile, ki nastajajo pri žvečenju, na spodaj ležečo kostnino. S tem kost dobiva impulze delovanja teh sil in se prične postopoma krepiti. V kosti se namreč skrivajo posebne celice, ki skrbijo za izgrajevanje kostnine. Tako je kot zanimivost dobro vedeti, da se naše kosti nenehno obnavljajo in spreminjajo.

Cilji vstavitve implantatov

Končni cilj po vstavitvi zobnega vsadka je ohranjanje funkcionalnosti zobovja. Poleg tega je cilj seveda tudi lep nasmeh, saj je naš zunanji izgled še kako pomemben. S pomočjo nasmeha izražamo svoje občutke sreče ter se na ta način povezujemo z drugimi. Nasmeh namreč spada med oblike neverbalnega govora, ki predstavlja kar 80 procentov vsega vtisa, ki ga naredimo na sogovornika. Telesna govorica je bolj pomembna, kot si mislimo, zato je vsakdo po končani vstavitvi implantatov zelo vesel svojega prenovljenega nasmeha.

Kje dobiti zobne vsadke?

Implantate je moč dobiti že skorajda vsepovsod. Po izbiri zobozdravnika, ki mu zaupamo, se z njim dogovorimo za termin. Do vstavitve implantata lahko preteče kar nekaj časa, saj so potrebna slikanja in številne meritve, da se izdela za vsakega posameznika primerna oblika vsadka. Zato se moramo pripraviti na čakanje in biti v teku samega procesa potrpežljivi. Čeprav lahko za koga tedni ali celo meseci predstavljajo večno čakanje, pa se moramo za boljše počutje zavedati, da do našega popolnega nasmeha ni več daleč. Sami vam priporočamo, da izberete Zobni studio dr. Škorjanc, ki uživa veliko ugleda in se ponaša z vrhunskimi strokovnjaki.

Ali veste da vam vitamin D3 K2 pomaga do bolj zdravih in močnih kosti, zob ter izboljšanega delovanja vašega imunskega sistema.

Iz kategorije:

Post Navigation