IOT tehnologija je močno spremenila delovanje življenja vsakega posameznika. Ob vseh pridobljenih prednostih uporabe pametnih naprav in spleta, pa obstajajo tudi nevarnosti. Svetovni splet je poln nepridipravov, ki želijo ukrasti dragocene podatke z naše spletne strani. Te pa lahko zavarujemo na različne načine. Najbolj osnovni varnostni protokol je HTTPS. Ta zakodira pretok podatkov na naši spletni strani in njenimi uporabniki, da so raznim vohunskim programom in hekerjem nevidni. Omenjen protokol pa lahko aktiviramo z namestitvijo SSL certifikata na naš strežnik.

SSL certifikat zagotavlja pristnost naše spletne strani

Komunikacija s strankami na naši spletni strani je lahko hitro vidna nepridipravom. Te s posebnimi orodji lahko ukradejo raznovrstne občutljive podatke, kot so:

  • Številke bančnih kartic
  • Uporabniška imena in gesla
  • Druge podatke, ki se prenašajo s strežnika na obiskovalčev računalnik in obratno

SSL certifikat pa je elektronski protokol, ki zakodira oziroma zaščiti vso komunikacijo z močno enkripcijo. Obenem pa overi spletno stran s certifikatom o njeni veljavnosti. To pa lahko opazimo preko ikone zaklenjene ključavnice na spletni strani, ki uporablja omenjen certifikat. Če na ključavnico kliknemo, se bo odprlo okence, kjer bo pisalo, da je naša povezava varna. To pa pomeni, da sta domena in fizična lokacija podjetja preverjeni. S tem pa se strankam zagotovi poslovanje s pristnimi trgovci, katerim lahko zaupajo svoj težko prigarani denar.

SSl certifikat
SSL certifikat zagotavlja pristnost naše spletne strani

Nadgradnja protokola HTTP na HTTPS omogoča nov nivo varnosti

Veliki spletni iskalniki so posodobili svoje zahteve, kar se tiče varnosti spletnih strani. Tako je zahtevano, da naša stran uporablja protokol HTTPS. Ta prikazuje uporabo SSL certifikata na našem strežniku in domeni. S tem pa so vsi podatki med strežnikom in obiskovalci zavarovani s posebnim digitalnim ključem.

Če ne uporabljamo HTTPS protokola, bosta naša spletna stran in trgovina uvrščeni nižje v iskalnih rezultatih. Možno pa je, da ju nekateri iskalniki sploh ne bodo prikazali. Temu je tako, saj je SSL certifikat nujen dodatek za uporabo različnih plačilnih sredstev na naši strani. Tako tudi zadovoljimo zahtevam PCI/DSS, ki jih sprejema industrija plačilnih kartic.

Različne vrste certifikatov SSL

Velika prednosti je, da je možno SSL certifikat dodati vsaki spletni strani zelo hitro. Poznamo pa več različic, ki se med seboj razlikujejo. V večini primerov je osnovni certifikat dovolj za večino potreb različnih uporabnikov. Tako poznamo:

  • SSL certifikat za veljavnost domene

To je osnovni certifikat, ki poveže domeno s fizičnim naslovom podjetja. Ne vsebuje pa bolj podrobnih podatkov o podjetju. V večini primerov je omenjen certifikat brezplačen.

  • SSL certifikat za veljavnost organizacije

Uporabljajo ga podjetja, da izpišejo ime in lokacijo organizacije oziroma podjetja v samem spletnem brskalniku. Tako lahko s klikom na ključavnico pri URL naslovu pridobimo več podrobnosti o podjetju, ki si lasti spletno stran.

  • Certifikat SSL za razširjeno preverjanje veljavnosti

Podoben prejšnjima certifikatoma, vendar prikazuje več podrobnosti podjetja. Tako je poleg lokacije in imena izpisana tudi telefonska številka in nekatere druge podrobnosti.

Iz kategorije:

Post Navigation