Ko bomo postavljali svojo spletno stran, bomo potrebovali gostovanje. Pri tem je dobro vedeti, da obstaja mnogo različnih konfiguracij strežnikov, ki so namenjeni različni uporabi. Nekateri so namenjeni za najvišjo obremenitev, drugi pa so idealni za majhna in srednje velika podjetja ter spletne trgovine. Pravilno spletno gostovanje si tako lahko lažje izberemo, če bomo poznali nekaj osnov, ki so za nas pomembne. V tem članku se bomo poglobili v potrebe strežnikov, ki jih imajo podjetniki, ko potrebujejo storitve gostovanja spletne strani.

Kaj sploh je strežnik?

Morda smo se kdaj vprašali, zakaj potrebujemo strežnik? To je računalnik, kjer naša spletna stran domuje. Lahko bi rekli, da tam živi. Podjetje, ki nudi spletno gostovanje, pa nam da ta računalnik v najem. To pomeni, da lahko nanj prenašamo ves material povezan z našo spletno stranjo.

Vsi naši podatki so shranjeni na strežniku in so lahko:

  • Videji
  • Zvočne datoteke
  • HTML koda
  • JavaScript koda
  • Ostali programski jeziki

Ko se nekdo poveže na našo spletno stran, mu strežnik ponudi podatke, nakar jih računalnik obiskovalca prebere v HTML obliki in prikaže vso vsebino spletne strani na zaslonu uporabnika.

Različne vrste gostovanja

Ob izbiri paketa, ki ga bomo uporabljali za poganjanje naše spletne strani, bomo mogli izbirati med sledečimi načini gostovanja, ki so:

  • Deljeno

Tak način spletnega gostovanja je najbolj osnoven. Ima dovolj moči za manjše spletne trgovine in projekte. V tem načinu si delimo fizičen strežnik z mnogimi drugimi lastniki strani.

  • VPS

VPS gostovanje uživa največje pohvali s strani podjetij vseh vrst, saj naš strežnik deluje v virtualnem okolju, ki je skalabilno. Omogoča nam, da imamo zakupljeno zmogljivost svojega dela strežnika in si jo lahko po potrebi prilagajamo.

  • Namensko

V tem primeru zakupimo celoten strežnik. To je priporočeno za uporabnike, ki potrebujejo največjo moč, prostor in pasovno širino za veliko projekte.

  • V oblaku

Tukaj uporabljamo moč virtualizacije, saj nam spletno stran gostuje več računalnikov, ki med seboj komunicirajo. Je odličen način gostovanja, če pričakujemo ogromen obisk in bi obenem radi največjo moč skalabilnosti, saj plačamo za sredstva, ki jih dejansko porabimo. S tem mislimo moč procesorjev, pasovne širine, pomnilnika, kapaciteto prostora ter druge dejavnike.

Kaj lahko uporabimo za svoje podjetje?

Če komaj začenjamo, ali pa razmišljamo o tem, priporočamo deljeno spletno gostovanje. Strošek vzdrževanja je zanemarljiv in imamo na dlani dovolj moči, da brez težav sprejmemo 500-600 obiskovalcev na dan. Kot nadgradnjo pa uporabimo VPS gostovanje, saj si strežnik lahko prilagodimo po naših merah in potrebah. Največja podjetja bodo pa uporabljala namensko in gostovanje v oblaku.

Certifikati omogočajo varno povezavo med strežnikom in obiskovalcem. SSL (Secure Socket Layer) je varni protokol, preko katerega se pošiljajo podatki. Preberi več …

Iz kategorije:

Post Navigation