Prihod pomladi naznanjuje, da bomo morali poskrbeti za našo zeleno površino okoli hiše. To pa najlažje storimo s košenjem trave, ki nam na kratki in dolgi rok prinese veliko prednosti. Redna stimulacija travnika bo povzročila, da bo razvil močnejše korenine. Obenem pa bo nizka višina rezil poskrbela, da se na naše dvorišče ne bodo mogli naseliti paraziti in razviti bolezni. Košnjo je priporočljivo izvesti vsaj enkrat na teden. Tako zagotovimo, da bomo hitro in uspešno oskrbeli naš travnik ter se ne bomo potrebovali ukvarjati z razraščenim plevelom in drugimi nezaželenimi elementi.

Košnja trave izboljša njeno moč

Naš travnik, tako kot ostale rastline, potrebuje redno negovanje. Redna košnja trave bo povzročila, da se bodo pričele tvoriti nove korenine. Sveže korenine bodo veliko močnejše in bodo bolj prodrle v globino zemlje, kjer se nahajajo ključni minerali in vitamini, ki jih trava potrebuje. Visoko-kakovostna hranila bodo dala našemu travniku močan zelen in sijoč izgled. Obenem pa bodo šibki poganjki odmrli, nadomestili pa jih bodo novi in močnejši. To pomeni, da bo naša celotna zelena površina bolj odporna na sušo, bolezni in druge nevarnosti.

Parazite v travi zatremo tako, da redno kosimo travo.

Enakomerna in enotna rast trave

Kakovost zemlje ni vedno povsod popolnoma enaka. Tako je mogoče, da bo naš travnik sčasoma pričel rasti neenakomerno. Nekatere deli trave bodo višji, na drugih koncih pa nižji. Za omenjen pojav so lahko zadolženi:

  • Količina sonca, ki dostopa do naše trave skozi dan
  • Kakovost in hranila v zemlji
  • Premajhna ali prevelika količina vlage v nekaterih delih travnika

Omenjeno težavo je moč opaziti pri praktično vseh vrstah trave. Rešimo jo tako, da opravimo redno košnjo trave, saj tako poenotimo njeno višino. To je izredno pomembno iz dveh razlogov. Prvi je ta, da preprečimo, da bi se v višjih delih travnika pričeli nabirati paraziti. Drugi pa ta, da poskrbimo za enakomerno distribucijo hranil iz zemlje.

Preprečimo nabiranje in razvoj parazitov

Travnik, ki je zarasel je zelo verjetno poln parazitov. Visoka trava in plevel nudijo idealno zatočišče za raznovrstne žuželke in glodavce, ki raznašajo bolezni in uničujejo travo.

Redna in profesionalna košnja trave bo poskrbela, da bomo zatrli parazite. Če pa so te že prisotni, pa je najbolje, da zaupamo težavo izkušenim strokovnjakom. 

Priporočeno je, da travo pokosimo nekje na 1/3 njene višine, drugače jo lahko poškodujemo. Je pa seveda veliko odvisno od vrste in višine trave, ki sestavlja naš travnik.

Iz kategorije:

Post Navigation