Čebelji panj lahko nastopi v več vrstah. Pri nas čebelarimo večinoma v treh tipskih panjih. To so AŽ panj, LR panj in Kirerjev panj. Vsekakor bi se našla še kakšna druga vrsta panja. Vsem omenjenim panjskim sistemom pa je skupno to, da so razdeljeni v plodišče in medišče. Plodišče predstavlja spodnji del panja, medišče pa zgornjega. V plodišču se nahaja satje s hrano in zalego, v njem pa zalega matica. V medišču je zlasti med, matica pa naj v njem ne bi zalegala.

Za AŽ in LR čebelji panj je značilno, da imata med mediščem ter plodiščem matično mrežico. Ta učinkovito preprečuje prehajanje matice v medišče ter njeno zaleganje v njem. Matica svoja jajčeca zalega le spodaj, ker ji rešetka preprečuje prehod v gornji del panja. Rešetka prehod preprečuje tudi trotom. Na takšen način se lahko satje iz medišča vzame ven in toči med. V obeh vrstah panja je satje postavljeno vzdolž. Ta pojav se imenuje hladna stavba. Panji AŽ se odpirajo od zadaj. Satniki pa izgledajo kot listi. Ravno zato tovrstni panj imenujemo tudi listovni.

Kirerjev panj velja za slovenski izum

Za Kirerjev čebelji panj je značilno, da gre za povsem slovenski izum. Takšen panj nima matične mrežice in ne najprijaznejši do čebel. Satniki v medišču so v kasetah in so precej širši – 44 milimetrski. Satje je zgrajeno na satnicah. Te imajo osnovno iz pločevine. Satne celice so globoke 2 centimetra, zato matica vanje ne more zalegati, kljub temu da se lahko giblje tudi v medišču. Satje posledično ostane vedno čisto ter ga zato ni treba menjati.

Video: Čebelarska spoznanja

V tovrstnem panju je satje postavljeno počez. Takšna postavitev se imenuje topla stavba.

Panje se zlaga v skladanice v posebni stavbi

Za AŽ in Kirerjev čebelji panj je značilno, da se lahko zlagata v skladanice v posebni stavbi. Takšna stavba se imenuje čebelnjak. Ravno zato sta ti obliki panja še toliko bolj primerni za našo deželo. Porabita le malo prostora, čebele pa lahko učinkovito zaščitimo pred raznimi nevšečnostmi.

Slovenski AŽ čebelji panj

V čebelnjaku se prav tako lahko shranijo vsa potrebna orodja in pripomočki za čebele. V njem lahko opravljamo različna dela tudi ob slabšem vremenu.

Preberi še: Izbira kakovostne hrane za kosmatinca v trgovini za pse, kjer nam lahko izkušeni strokovnjaki primerno svetujejo o izbiri hrane in drugih izdelkih za našega ljubljenčka.

Iz kategorije:

    None Found

Post Navigation