Trdi diski so z nami že več kot 50 let. Kljub pojavu novih tehnologij shranjevanja in zapisovanja podatkov, pa jih lahko še vedno zasledimo v mnogih računalnikih. Visoka kapaciteta shranjevanja podatkov in nizka cena sta glavni prednosti klasičnih diskov. Je pa res, da moramo včasih narediti nadgradnjo na SSD ali drug spominski medij. V tem primeru bi bilo potrebno ponovno namestiti vse programe in operacijski sistem na nov spominski medij. Morda pa želimo ustvariti varnostno kopijo našega trenutnega računalnika. V vsakem primeru nam kloniranje diska prihrani veliko časa, saj ni potrebe po ponovnem nameščanju celotnega operacijskega sistema, aplikacij ipd.

Ustvarimo varnostno kopijo 

Ena izmed najboljših varoval vsakega novega računalnika je ustvarjanje varnostnih kopij. Tako zavarujemo naš računalnik v primeru virusov, strojnih okvar in drugih težav, ki nam lahko preprečijo dostop do podatkov. S kloniranjem diska naredimo identično kopijo našega trenutnega operacijskega sistema, nameščenih programov ter drugih podatkov. Tako lahko v primeru nezgode v svoj računalnik vgradimo drug trdi disk in nadaljujemo z delom. Obenem pa bomo obdržali vse podatke, ki smo jih imeli nameščene na računalniku, ko smo klonirali disk. Priporočeno je, da kloniranje izvedemo na vzpostavljenih sistemih in delujočih sistemih. Popolne varnostne kopije pa lahko izvedemo tudi periodično, če to želimo.

Nadgradnja na hitrejši SSD disk

Kloniranje diska se velikokrat uporablja na računalnikih, ki imajo že nameščen operacijski sistem na klasičnem trdem disku. Tako lahko vse podatke prenesemo na SSD disk, ki je veliko hitrejši. S tem se izognemo ponovnem nameščanju operacijskega sistema in njegovih aplikacij. Enako pa lahko storimo, če želimo nadgraditi računalnik na disk višje kapacitete. Kljub obstoju modernih plačljivih in brezplačnih orodij za kloniranje, je najbolje, da kloniranje opravi strokovnjak. Tako bomo lahko sigurni, da bo kopija našega računalnika v delujočem stanju.

Kloniranje diska v poslovnem okolju

V poslovnem okolju je velikokrat tako, da se v pisarnah in drugih delovnih prostorih uporabljajo računalniki enakih ali podobnih specifikacij. Namesto nameščanja operacijskega sistema na vsak računalnik posebej, lahko izvedemo kloniranje. S tem močno pohitrimo proces vzpostavitev računalnikov, saj ni potrebe po posameznem nameščanju gonilnikov, popravkov za Windows, Linux ali drugo okolje ipd. Dovolj je, če vse namestimo na en računalnik. Nato pa njegov trdi disk ali SSD kloniramo na spominski medij drugih računalnikov.

Naredimo klon sekundarnega diska

Dandanes ima veliko računalnikov poleg SSD-ja vgrajen še navadni trdi disk. Slednji je mišljen za shranjevanje raznovrstnih podatkov, kot so slike, filmi, glasba ipd. Kloniranje diska lahko opravimo tudi na sekundarnem spominskem mediju. Tako vso njegovo vsebino prenesemo na drug disk, ki ga lahko ohranimo v namen varnostne kopije. S kloniranjem pa lahko vse podatke prenesemo na večji disk, če želimo opraviti nadgradnjo.

Preberite si še naslednji članek: Rešimo izbrisane slike s pametnega telefona

Vsem nam se lahko zgodi, da ponesreči izbrišemo slike s svojega pametnega telefona.

Iz kategorije:

Post Navigation