Mobilni telefoni so vedno bolj popularni po vsem svetu. Največ pa so nam prinesli pametni telefoni, ki jih lahko zasledimo od leta 2008 naprej. To so naprave, ki so v bistvu računalniki in imajo vgrajene napredne funkcije, kot je brezžična povezava, poganjanje aplikacij in podobno.

Veliko teh naprav ima svoje operacijske sisteme, ki se med seboj razlikujejo, vendar v osnovi nudijo enake zmožnosti. V tem članku se bomo fokusirali na pametne telefoni, njihove značilnosti in vrste.

Operacijski sistemi na telefonih

Dandanes so pametni telefon postali enako zmogljivi kot računalniki, ki so z nami že dolgo časa. Njihova prednost je, da jih lahko nosimo s seboj kamorkoli. Seveda služijo še vedno primarno kot komunikacijska naprava, vendar z to razliko, da so po sposobnostih zelo podobni računalnikom.

Pametni telefoni

Vsak telefon ima svoj operacijski sistem, ki jih razlikujemo na:

 • Android
  Trenutno najbolj razširjena in cenovno dostopna opcija, ki jo uporabljajo pametni telefoni znanih proizvajalcev.
 • iOS
  Proizvod podjetja Apple, iOS je preprost, vendar izredno močan operacijski sistem, ki ga lahko zasledimo na tablicah, računalnikih ter telefonih Apple.
 • BlackBerry OS
  BlackBerry OS lahko najdemo na BlackBerry telefonih. So mišljeni predvsem za poslovno uporabo in so zelo popularni pri velikih podjetjih.
 • Windows Mobile
  Serija Windows operacijskega sistema, ki jih zasledimo na Windows mobilnih telefonih.

Pod pokrovom

Pametni telefoni imajo, tako kot računalnik, v sebi skrit procesor, pomnilnik, grafično kartico ter spominski medij. To je popolnoma enako namiznemu računalniku samo, da ima slednji veliko močnejše komponente. Spominske kartice skrbijo za to, da so podatki shranjeni, če se poškodujejo, pa imate lahko težave pri dostopanju do svojih informacij. Da pa ne pride do poškodb pa so zelo uporabni ovitki za telefone. Pametno je, da si podatke prekopirate na varno. Če boste potrebovali reševanje podatkov iz telefona, vam priporočamo, da poiščete pomoč strokovnjakov, ki se s tem profesionalno ukvarjajo.

Res pa je, da se meja počasi izenačuje, kar se tiče pametnih telefonov in njihove zmogljivosti. Dandanes lahko na pametnem telefonu gledamo video v 4K resoluciji na zaslonu brez težav. Tega so sposobni seveda dražji modeli, vendar je presenetljivo, kar vse je mogoče.

Kaj lahko na njih počnemo?

Največja prednost, ki jo imajo pametni telefoni je, da lahko deluje podobno kot prenosnik. Kamorkoli gremo, imamo lahko s seboj v žepu naše najljubše filme, igre in muziko na voljo. Tudi aplikacije, kot so pošta, pisarniška orodja in internetno plačevanje lahko uporabljamo na našem telefonu. To pomeni, da so pametni telefoni izredno uporabni v skoraj vsakem scenariju ter domačem in poslovnem okolju.

Iz kategorije:

Post Navigation