Tiskalniki, ki uporabljajo črnilo so še vedno izredno popularni. Pravimo jim tudi inkjet tiskalniki, saj uporabljajo klasične barve za ustvarjanje slik in dokumentov. Veliki proizvajalci, kot so Epson, Canon, Brother in drugi vsako leto na trg prinesejo številne nove tehnologije, ki močno izboljšajo njihovo delovanje. Dandanes so črnilni tiskalniki skoraj tako hitri in natančni kot laserski. Je pa res, da jih moramo dokaj pogosto vzdrževati z nakupom novih barv. Tako so poceni kartuše postale zelo popularne pri poslovnih in domačih uporabnikih, katerim se bomo posvetili v tem članku.

Originalne kartuše so vedno najdražje

Vsak proizvajalec tiskalnikov izdeluje tudi svoje kartuše. Te prepoznamo pod oznako OEM, kar pomeni, da spadajo pod originalno računalniško opremo določenega proizvajalca. Za nove tiskalnik se seveda priporoča uporaba OEM kartuš. Tako ohranimo originalno garancijo tiskalnika v primeru težav. Priporočene so tudi zaradi tega, ker so popolnoma združljive z našo napravo in zagotavljajo njeno najboljše delovanje. 

Poceni kartuše so postale zelo popularne pri poslovnih in domačih uporabnikih.

Moramo se zavedati, da OEM ne sodijo med poceni kartuše, saj so v resnici izredno kvalitetno narejene. Napolnjene so tudi z visoko kakovostno barvo, ki je primerna za bolj zahtevno uporabo. Visoka cena je glavni razlog, da se številni uporabniki odločijo za cenejše izvedbe barv, saj želijo prihraniti pri vzdrževanju svojega tiskalnika.

Nadomestne kartuše so cenovno ugodne

Zelo popularne so nadomestne oziroma združljive kartuše. Te izdelujejo različna podjetja, ki želijo uporabnikom tiskalnikov olajšati izdelavo slik, dokumentov in drugih listin. Njihove kartuše so popolnoma združljive z določenimi tiskalniki ali serijo tiskalnikov. Delujejo popolnoma enako OEM izvedbam. Edina razlika je, da so lahko dodatno opremljene s funkcijami, ki jim dodajo vrednost. Te funkcije pa so lahko:

  • Večja kapaciteta črnila
  • Možnost ponovnega polnjenja kartuš s črnilom
  • Več potiskanih listov z enako količino barve oziroma črnila

Lahko bi rekli, da so najboljše poceni kartuše nadomestne izvedbe. To pa zato, ker so zelo primerljive z originalnimi, vendar imajo od 30-50% nižjo ceno.

Obnovljene kartuše so tudi cenovno ugodne

Druga najboljša izvedba poceni kartuš je obnovljene vrste. To so običajne kartuše, ki jih proizvajalec obnovi. Strokovnjaki pregledajo posamezno enoto in ji zamenjajo izrabljene, slabo delujoče in okvarjene dele. Ker ni potrebe po ponovni izdelavi ohišja, je posamezna obnovljena kartuša bistveno cenejša od drugih vrst. Prednost je tudi ta, da so napolnjene s kakovostno barvo, ki je primerljiva originalni. Tako jih lahko tudi uporabimo za bolj zahtevne projekte tiskanja slik, načrtov ipd.

V vsakem primeru se priporoča, da kupimo poceni kartuše za naš tiskalnik, če ga veliko uporabljamo. Je pa priporočljivo, da v garancijski dobi tiskalnika uporabljamo OEM opremo. Pomembno se je tudi zavedati, da nekateri proizvajalci tiskalnikov, kot je HP, ne omogočajo uporabo neoriginalnih kartuš na določenih modelih tiskalnih naprav.

Iz kategorije:

Post Navigation