Dejstvo je, da se trg z žarnicami spreminja izjemno hitro. Pred dobrim desetletjem smo imeli na primer na voljo klasične in varčne žarnice, kasneje smo dobili še halogenske, še kasneje pa LED sijalke. Vse omenjene vrste imajo vsekakor svoje prednosti pa tudi slabosti. Vse bolj pa je jasno, da bodo našo prihodnost osvetljevale LED.

LED žarnice so med drugim poznane tudi po samem izkoristku električne energije. Njihova varčnost je izjemno velika prednost v primerjavi s klasičnimi, varčnimi pa tudi halogenskimi žarnicami. Takšne sijalke niso potrošno blago, saj imajo zelo dolgo življenjsko dobo. V teoriji ta presega celo več kot 50 000 ur.

Pri izbiri žarnice sta vsekakor bistveni svetilnost pa tudi sama barva svetlobe. Svetilnost je moč svetlobe, odvisna pa je predvsem od namena uporabe.

Svetilnost in barva svetlobe žarnic

Pri izbiri žarnice sta vsekakor bistveni svetilnost pa tudi sama barva svetlobe. Svetilnost je moč svetlobe, odvisna pa je predvsem od namena uporabe. Ko govorimo o notranji uporabi, je največja svetilnost dobrodošla za stopne sijalke. Nekoliko manjša pa za stenske, stoječe in namizne.

Varčna sijalka zaradi različne učinkovitosti potrebuje manj električne moči v primerjavi s klasično. Za povsem enako svetilnost zadostuje žarnica, ki ima precej manjšo moč. Za barvo svetlobe takšnega produkta pa je zlasti značilno to, da vpliva na oči, počutje, ne nazadnje tudi na samo okolico.

Preberite naslednji članek: Ohranimo travnik v najboljšem stanju

Najpogostejše opravilo na okoli hiše je košnja trave, saj to vzdržuje trato na primerni višini in vzpodbuja rast. Redna košnja trave zagotavlja gosto, lepo in zdravo trato, ki je primerna za hojo. 

Sijalke svetlobo oddajajo v različnih barvnih spektrih

Za sijalke je značilno, da oddajajo svetlobo v različnih spektrih barv. Barvna svetloba je praviloma označena na embalaži žarnice. Lahko je navedena v kelvinih. Nižje številke označujejo prijetno toplo svetlobo. 4000 K je na primer oznaka za hladno svetlobo, ki je dobrodošla za delovno okolje.

Hladnejša svetloba se v bivalnem okolju na sploh ne priporoča. Ima namreč dokazano negativne vplive na tvorjenje nekaterih hormonov, kot je melatonin. Slednji uravnava spanec, zato je to še toliko pomembneje.

Kje so zapisane informacije o žarnici

Pri nakupu žarnice je najbolj preprosto, da vse informacije najdete kar na embalaži. Praviloma morajo biti na njej zapisani vsi najpomembnejši podatki. To so svetilnost v lumnih, kot svetlobe, moč, barva.

Čeprav na primer LED sijalke s prijetno in primerno svetlobo pravzaprav ni težko najti, si morate ob nakupu vzeti kar nekaj časa, da izberete takšno, ki vam bo leta uspešno preganjala temo in obenem prispevala k prijetnejšemu počutju.

Iz kategorije:

Post Navigation